dimecres, 28 de setembre del 2011

Els primers pensaments.

Què són les matemàtiques per a tu? Per a què serveixen? Doncs, són números, problemes, equacions, en definitiva, un tipus de frases que, disposades d’una determinada manera, ens ajuden, de forma directa o indirecta, a viure millor en aquesta societat d’avui.

Però moltes vegades, aquestes frases no han estat creades de forma voluntària per satisfer les nostres necessitats, sinó que per alguna raó han arribat a ser útils en un determinat moment, que no té perquè ser immediatament després del seu descobriment.

Creus que és necessari ensenyar-les a l’escola? Per què? Personalment pens que sí és necessari ensenyar les matemàtiques a l’escola, doncs estan al darrera de molts dels avanços que ha viscut, viu i viurà la nostra societat. Encara així, no se quina ha de ser la via per la qual s’han de mostrar davant dels infants, és a dir, és evident que les matemàtiques ens són molt útils al dia a dia, encara que no sempre siguin perceptibles al ull humà. O sigui, ens ajuden a mesurar, a comptar, a classificar, a comprar, a viatjar, a crear, etc. En definitiva, crec que són una eina útil per manipular aquest món que ens envolta i per tant ens ajuden a viure millor en ell.

Estàs satisfet/a amb la docència que vares rebre a l’escola? Per què? Sí, menys quan vaig arribar a Batxillerat. Estic contenta amb la docència que vaig rebre perquè els meus professors em varen mostrar les matemàtiques com una cosa atraient i útil, encara que quan vaig arribar a l’etapa no obligatòria n’hi va haver algun que es va dedicar a desfer tota aquesta estima que jo els hi tenia.

Segons la teva opinió, com hauria de ser un bon mestre de matemàtiques? Un bon mestre ha de ser empàtic, comprensible, respectar el ritme de cada infant, deixar que ells mateixos arribin a la solució dels conflictes, donant-los només una petita empenta quan sigui necessari. Han de ser entusiastes amb el que ensenyen, imaginatius, creatius, en definitiva fer que els nens gaudeixin aprenent.

Per què creus que a la majoria dels alumnes no els agraden les matemàtiques? Perquè perceben que dins la societat en la que vivim no estan valorades i per tant no els hi donen la importància que es mereixen. Això implica tant als pares, com als mestres, com a les persones que els nens es van trobant dia a dia davant les situacions quotidianes. També potser, que no els hi agradin perquè no els hi troben altra utilitat que les mostrades a l’escola (sumar, restar, multiplicar i dividir, entre altres) i per tant, potser pensen que si aquesta ciència només es serveix de aquestes activitats és massa senzilla i no es mereix un estatus. En altres paraules, la desprestigien perquè no saben que aquesta ciència és la culpable de molts altres avanços, que sense ells la nostra vida no seria com és.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada